Koju vrstu mlijeka da koristim?
Iako bi idealno bilo koristiti domaće mlijeko s obližnje farme, kupovno mlijeko je zasigurno idealna alternativa. Za spravljanje domaćeg putera koristit ćete mlijeko sa najvećim procentom mliječne masti. Budete li koristili nemasno mlijeko, nećete uspjeti u svom cilju.
Pokupite kajmak
Nakon svakodnevnog prokuhavanja mlijeka pokupite kajmak i odlažite ga u predviđenu plastičnu posudu nekoliko sedmica (preporučuje se četiri do pet sedmica). Prikupljeni kajmak čuvajte u frižideru dok ne dođe vrijeme za naredni korak. Odvojite vrhnje
Prilikom razdvajanja vrhnja, sipajte ga u blender nakon čega ćete dodati hladnu vodu ili kocke leda. Meljite sastojke dok se žučkasti puter i vrhnje ne razdvoje.
Procijedite maslačno mlijeko
Komadiće maslaca stavite u veliko cjedilo ispod čega ćete postaviti drugu veću posudu. Gumenom kuhinjskom lopaticom gnječite komadiće maslaca što će, u konačnici, razdvojiti maslačno mlijeko od maslaca. Mlijeko koje se odvoji možete kasnije koristiti u pripremi kolača.
Oblikujte konačni proizvod i uživajte
Ovaj jako ukusan namaz, čiji će rok trajanja biti tri ili četiri sedmice, držite u frižideru. Moći ćete ga koristiti u svakodnevnom kuhanju, odnosno u spremanje svih vrsta jela. Uživajte.