Osvježavajuća poslastica
2

Napravite domaći sladoled od samo tri sastojka

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Za uživanje u domaćem sladoledu nije vam potrebna skupa mašina za sladoled, a možete ga napraviti uz pomoć samo tri sastojka. Također, osnovnom receptu možete dodavati različite arome te pripremiti bezbroj različitih opcija.

Ovaj recept za domaći sladoled zahtijeva samo dva osnovna sastojka - vrhnje za šlag i zaslađeno kondenzovano mlijeko, dok je vanilin ekstrakt treći sastojak koji možete, ali i ne morate koristiti.

Za pripremu možete koristiti mikser, a jednostavno ga je umutiti i ručno.

Recept smo pronašli na blogu Gemma's Bigger Bolder Baking, a autorica ga je nazvala najjednostavnijim receptom za domaći sladoled.

Sastojci

2 šolje (450ml) vrhnja za šlag 400 ml zaslađenog kondenzovanog hladnog mlijeka 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema

Zaslađeno kondenzovano mlijeko stavite u frižider da se ohladi.

Potom ga mikserom umutite na srednjoj brzini dok se ne ne formiraju meki vrhovi.

Isključite aparat i sipajte hladno kondenzovano mlijeko u šlag. Povećajte brzinu i miješajte dok smjesa ne postane gusta i ne formiraju se kruti vrhovi.

Isključite mikser i ručno umiješajte ekstrakt vanilije (opcionalno).

Premjestite mješavinu sladoleda u hermetički zatvorenu posudu i zamrznite najmanje na 6 sati ili preko noći prije jela.

Može se čuvati u zamrzivaču do 6 sedmica.