Ovaj recept za domaći sladoled zahtijeva samo dva osnovna sastojka - vrhnje za šlag i zaslađeno kondenzovano mlijeko, dok je vanilin ekstrakt treći sastojak koji možete, ali i ne morate koristiti.
Za pripremu možete koristiti mikser, a jednostavno ga je umutiti i ručno.
Recept smo pronašli na blogu Gemma's Bigger Bolder Baking, a autorica ga je nazvala najjednostavnijim receptom za domaći sladoled.
Sastojci
2 šolje (450ml) vrhnja za šlag 400 ml zaslađenog kondenzovanog hladnog mlijeka 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema
Zaslađeno kondenzovano mlijeko stavite u frižider da se ohladi.
Potom ga mikserom umutite na srednjoj brzini dok se ne ne formiraju meki vrhovi.
Isključite aparat i sipajte hladno kondenzovano mlijeko u šlag. Povećajte brzinu i miješajte dok smjesa ne postane gusta i ne formiraju se kruti vrhovi.
Isključite mikser i ručno umiješajte ekstrakt vanilije (opcionalno).
Premjestite mješavinu sladoleda u hermetički zatvorenu posudu i zamrznite najmanje na 6 sati ili preko noći prije jela.
Može se čuvati u zamrzivaču do 6 sedmica.