Najbolje od svega je što je zaista vrlo jednostavno za napraviti.
Potrebni sastojci:
1 kg piletine
1 litra sojinog/suncokretovog/biljnog ulja
Suhi dio smjese:
3 šoljice brašna
pola kašike majčine dušice
1 kašiku suhi senf (gorušćica)
pola kašike bosiljka
4 kašike mljevene paprike
3 kašike mljevenog bijelog bibera
1 kašika mljevenog đumbira
pola kašike soli
1 kašika mljevenog crnog bibera
prstohvat origana
Mokri dio smjese:
3 jaja
2,5 dcl mineralne (gazirane) vode
1 šoljice brašna
pola kašike soli
Način priprema:
Piletinu posolite i zatim pripremite tri zdjele. U prvu zdjelu stavite samo brašno, u drugoj pomiješajte sastojke za mokri dio smjese, a u trećoj za suhi dio smjese.
Lonac srednje veličine napunite do pola uljem, a zatim ga zagrijte na srednjoj vatri. Kada se ulje zagrije, uzmite komad piletine pa ga prvo uvaljajte u brašno u prvoj smjesi, zatim ga stavite u mokru smjesu, i na kraju u suhu.
Meso stavite u lonac s uljem i pržite na srednjoj vatri dok ne postane zlatno žute boje. Kada piletinu izvadite, stavite ju na tanjir na kojoj je papirnati ručnik, kako bi se ocijedio višak masnoće.