Brojni su recepti za masnu ovčarsku pitu, a kao što i kuhari godinama mijenjaju način pripreme ovog jela, tako ga i vi možete prilagoditi vašim željama. Koristite drugi sir, posebne začine, drugo meso...
Prema tradicionalnom receptu za pripremu ovčarske pite potrebni su vam jedna ljuta kobasica, dva čehna bijelog luka, jedna glavica crnog luka, dvije mrkve, jedan kilogram mljevenog goveđeg mesa, 100 grama rendanog kačkavalja, 50 grama kečapa, 60 grama ljutog vorčester sosa, 0,8 decilitara mlijeka te dvije vrećice instant ili domaće pravljenog pirea.
Čili papriku, crni i bijeli luk te mrkvu prepržite i dodajte faširano meso i isjeckanu kobasicu. Meso začinite s kečapom, vorčester sosom, s malo soli i bijelog vina.
Kada ste sve malo prepržili, na ovu smjesu dodajte kačkavalj i sve poredajte u tepsiju.
Skuhajte dvije vrećice instant pirea ili napravite domaći pire te ga redajte preko mesa u tepsiji.
Ovčarsku pitu pecite 20-ak minuta u već zagrijanoj pećnici na oko 200 stepeni celzija.
Jelo možete služiti toplo ili hladno.