Popularan recept
32

Napravite ukusne hljepčiće neobičnog imena - Svekrvin jezik

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Domaći hljeb možete skuhati na brojne načine i prema raznim receptima, ali samo jedan nosi neobičan naziv Svekrvin jezik, a koji je u proteklom periodu veoma popularan na internetu.

Postoji nekoliko recepata za ovu slanu slasticu, a donosimo onaj koji je dobio najveću ocjenu domaćica.

Za pripremu Svekrvinog jezika potrebno vam je 300 grama prosijanog brašna, 210 mililitara mlake vode, dvije kašike ulja, pola kašike soli, tri grama kvasca, jedan češnjak, ruzmarin, pesto, mljevena dimljena paprika, maslinovo ulje i krupna morska so.

Brašno zakuhajte sa kvascem, solju, uljem i vodom. Miješajte dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Potom zdjelu sa tijestom prekrijte kesom ili plastičnom folijom te ostavite na toplom mjestu da nadođe.

Kada tijesto nadođe, ponovo ga premijesite te podijelite na dva dijela. Prema receptu, potrebno je svaku polovicu tijesta podijeliti na pet dijelova od kojih oblikujete loptice i ostavite desetak minuta da se tijesto odmori.

Nakon toga svaku lopticu tijesta razvijate u oblik jezika i premažete čime god želite.

Domaćice uglavnom premažu tijesto maslinovim uljem, posipaju začinima, pestom, češnjakom, paprikom...

Tako pripremljen Svekrvin jezik pečete otprilike dvadesetak minuta u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni.

Svekrvin jezik možete servirati topao ili hladan, samog ili uz neki sos.