Preporučuje se da ovaj desert napravite i dan ranije, međutim, izbor je na vama. Sigurno je da se nećete pokajati ukoliko odlučite isprobati ovaj recept.
Sastojci:
200 g piškota (mogu se napraviti domaće, ali i kupovne su sasvim dovoljne)
Instant kafa
450 g maskarpone sira
Slatka pavlaka
Šećer
Šećer u prahu
Kakao prah
Po želji liker od kafe, lješnjaka ili badema
Način pripreme:
U manjoj šerpi izmiješajte pola šolje šećera, pola šolje vode i dvije kašike instant kafe i miješajte dok ne proključa. Pustite sirup da ključa jednu minutu i onda sklonite sa vatre. Po želji dodajte dvije kašike likera.
Koristeći ručni mikser, u jednoj posudi umutite jednu trećinu šolje hladne slatke pavlake, a u drugoj pomiješajte oko 450 g maskarponea i pola šolje šećera u prahu. Polovinu umućene pavlake sipajte u maskarpone mješavinu kako bi se sve bolje sjedinilo, a potom sve to dodajte u ostatak umućene pavlake.
Poredajte polovinu piškota na dno pleha dimenzija 20 x 20 cm i premažite polovinom sirupa. Stavite preko toga i polovinu mješavine sa maskarponeom i pospite jednom kašikom kakao praha. Ponovite sve slojeve još jednom istim redosljedom, prekrijte aluminijskom folijom i ostavite da se hladi između četiri i 24 sata.
Malo prije posluživanja, izvadite iz frižidera i sklonite foliju. Dodajte još jednu kašiku kakao praha koristeći malu cjediljku ili sito i poslužite. Ostaci mogu stajati u frižideru još dva dana, piše Better Homes & Gardens