Neobični spoj dva popularna deserta podjednako će oduševiti i ukućane i goste.
Sastojci za brownie:
- jedna šoljica (230 g) maslaca
- 400 grama grubo sjeckane tamne čokolade (70 posto kakaa),
- 60 grama kakaa u prahu
- 120 grama brašna
- pet velikih jaja
- 140 grama smeđeg šećera
- 200 grama kristalnog šećera
- jedna mala kašika soli
- jedna kašika ekstrakta vanilije
- jedna kašika instant espresso praha
Za espresso kremu:
- 225 grama mascarponea
- 240 mililitara slatkog vrhnja za šlag)
- 50 grama sitnog šećera
- jedna četvrtina male kašike soli
- jedna kašika paste od vanilije ili vanilin šećera
- jedna kašika (30 mililitara) instant espresso praha
Priprema:
Zagrijte peć na 175 stepeni. Posudu u kojoj ćete peći obložite papirom za pečenje. U malom loncu otopite maslac na niskoj temperaturi. Skinite s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu. Čokoladu istopite pa ostavite da se čokoladna smjesa ohladi. U maloj zdjeli prosijte brašno, espresso prah i kakao prah. Ostavite sa strane.
U drugoj posudi pomiješajte jaja, šećer, so i vaniliju. Miksajte na visokoj brzini do pet minuta, dok se smjesa ne zgusne i ne postane svijetla. Lagano dodajte ohlađenu čokoladnu smjesu u smjesu od jaja. Dodajte prosijanu smjesu od brašna, kakaovo praha i espresso praha. Ulijte smjesu u pripremljenu posudu i poravnajte.
Pecite dok površina ne postane blago napuknuta i mekana na dodir, oko 25 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi prije nego što dodate kremu od espressa. Za pripremu kreme u velikoj zdjeli pomiješajte sir mascarpone i slatko vrhnje. Miksajte na srednjoj brzini 30 sekundi dok se dobro ne sjedine. Dodajte šećer, so, vaniliju i espresso prah. Nastavite miksati na srednje visokoj brzini oko dvije minute. Ohlađene brownieje prelijte kremom od espressa. Pomoću sita pospite kakaom.