Nekoliko razloga zbog kojih biste redovno trebali konzumirati tamnu čokoladu
Autor studije Chayakrit Krittanawong s Medicinskog fakulteta u Houstonu u Teksasu objasnio je da čokolada sadrži zdrave hranjive tvari kao što su flavonoidi, metilksantini, polifenoli i stearinska kiselina koje mogu umanjiti upalu i povećati dobar holesterol.
"Umjerene količine čokolade izgleda da štite koronarne arterije, ali ne ukoliko je konzumirate u velikim količinama", rekao je Krittanawong.
Sve te velike riječi poput flavonoidi, metilksantini, polifenoli i stearinska kiselina samo su stručan način da se kaže da je čokolada puna antioksidanata koji pomažu u smanjenju upale, poboljšavaju protok krvi i povećavaju raspoloženje i koncentraciju.
U stvari, jedna porcija kakao proizvoda može sadržavati više fitokemijskih antioksidanata od većine hrane. Osim toga njena antioksidacijska svojstva zadržavaju se tokom vremena i to recimo duže od antioksidativnih svojstava zelenog čaja.
Treba napomenuti da se novo istraživanje osvrnulo i na sve studije u proteklih pet desetljeća, te da je ustanovilo da je konzumacija čokolade više puta sedmično povezana sa osam posto smanjenim rizikom od bolesti koronarnih arterija.
Također istraživanje sugerira da je konzumiranje kakaa povezano sa značajno nižom smrtnošću od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga dokazano je da kakao pomaže u sprečavanju moždanog udara i zatajenja srca.
Čokolada je također povezana s poboljšanjem protoka krvi u mozgu, što može pomoći kod kognitivnih funkcija. No i čokolada ima manu, nije dobra za vašu kožu i čest je uzročnik akni.