Sićušne chia sjemenke imaju visoku prehrambenu i nutritivnu vrijednost - pune su proteina, vitamina A, B, E i D, a obiluju antioksidantima, omega 3 mastima, kalcijem, kalijem, bakrom, željezom, manganom i cinkom.
Pored toga, chia sjemenke su pune vlakana, tvari koje pospješuju probavu.
Ipak, kad su u pitanju chia sjemenke, potrebno je znati kako postoji pravilan način za njihovo konzumiranje, te kako ih nije dobro jesti u sirovom stanju, bez da prethodno nisu bile namočene.
Jedan od razloga zašto se u kontekstu gubljenja suvišnih kilograma i osjećaja sitosti piše o chia sjemenkama je taj što one, u dodiru s vodom ili drugom tečnošću nabubre i povećaju svoju veličinu, što daje dugotrajniji osjećaj sitosti.
Međutim, nije ih preporučeno jesti u sirovom stanju, te čekati da nabubre u stomaku budući da to neće biti ugodno iskustvo, već je potrebno namočiti ih ranije.
Namakanje chia sjemenki u tekućinu prije konzumacije je siguran način da ih jedete - nakon što ih potopite u tečnost, chia sjemenke će razviti želatinozni oblik za koji se vjeruje da pomaže lakšem prolasku kroz digestivni trakt.
Na internetu možete pronaći jako puno recepata za ukusne kombinacije sa chia sjemenkama. Jedna od opcija su chia puding, smoothiji, različite salate i peciva, a možete ih potopiti i u sok, jogurt itd.