Osvježavajuća kombinacija puslica, slatkog vrhnja i jagoda idealna je za ljeto
Za pripremanje ovog "nereda" (Eton mess) potrebna su vam oko 2,5 sata, ali rezultat je čaroban.
Napravite puslice
Kako biste napravili puslice, sve što vam je potrebno jeste 175 grama šećera u prahu, jedna kriška limuna, bjelance iz tri jajeta i jedan zahvat soli među prstima.
Prije miksanja smjese zagrijte pećnicu na 220 stepeni i pecite šećer, sve dok se ne krene topiti na ivicama. Dok je šećer u pećnici, posudu u kojoj ćete mutiti bjelanca namažite s limunom. Kada umutite čvrst snijeg od bjelanaca, dodajte u zdjelu šećer iz rerne i prstohvat soli te nastavite mutiti smjesu dok ne postane hladna, sjajna i drži svoj oblik.
Puslice redajte u obloženu tepsiju za pečenje uz razmak od najmanje dva prsta između svake. Pecite ih na 130 stepeni oko dva sata
Pripremite voće
Dok čekate puslice, možete pripremiti voće i kremu za "nered". Najbolje je koristiti jagodu, a i drugo voće dolazi u obzir. Potrebno vam je pola kilograma jagode, 50 grama šećera u prahu, 450 mililitara slatkog vrhnja s jednom kašikom šećera u prahu te jedan štapić vanilije.
Cijele jagode dobro operite i prepolovite. Stavite ih u zdjelu i pospite s 50 grama šećera u prahu. Tako ih ostavite na hladnom mjestu dok ne krenu puštati svoj prirodni sok.
Poslije toga trećinu jagoda ostavite sa strane, a ostatak izmiksajte u kompot s komadima jagoda.
Vrijeme je za kremu
Veliku posudu stavite u zamrzimvač, ukoliko imate prostora. U takvu hladnu posudu sipajte slatko vrhnje. Zatim dodajte jednu čajnu kašiku šećera koji je poželjno sipati kroz cjediljku kako biste se riješili bilo kakvih grudvica. Potom dodajte i narendani štapić vanilije.
Izmiksajte slatko vrhnje i u to na kraju izlomite pečene puslice i kompot od jagoda koji ste ranije pripremili. Ne trebate u potpunosti kremu pomiješati sa sokom od jagoda. Važno je zadržati sokove i komade jagoda. Najbolje je da izmiješate smjesu s kašikom.
Takvu smjesu servirajte na tanjiriće ili u zdjelice te ukrasite s jagodama koje ste sačuvali. Važno je upamtiti kako će puslice postati gnjecave ukoliko budete predugo čekali na serviranje deserta.