Stručnjaci tvrde da pojedina hrana loše utječe na zdravlje ljudi. Evo što se sve nalazi na popisu.
Slanina
"Mnogi ne znaju da je Svjetska zdravstvena organizacija svrstala slaninu u istu kategoriju kao i duhan kada je u pitanju karcinogeneza", kaže dr. Reyzan Shali, misleći na proces kojim se zdrave stanice pretvaraju u stanice raka.
Pržena hrana
Pržena hrana je također loša za naše zdravlje. Ona ne bi trebala biti osnova prehrane, a sve češće jest, kaže dijetetičarka Angela Lago.
"Općenito, pržena hrana ima više masti, soli i kalorija, a sve je to užasno za zdravlje srca i rizik od razvoja pretilosti", ističe Lago.
Čips
Čips je poznat po tome što je nezdrav iz više razloga. Malo je hranjiv, a bogat jeftinim mastima i natrijem. To varira ovisno o marki, ali potrošači koji vode računa o zdravlju izbjegavat će ga u bilo kojem obliku.
Dodani šećer
Ako na pakiranju hrane vidite da sadrži dodani šećer, najbolje je odustati od kupovine.
Liječnica Andrea Paul ističe da dodani šećer u suštini nema nutritivnu vrijednost, a u medicinskim istraživanjima pokazalo se da povećava rizik od pretilosti i metaboličkih bolesti.
Prerađena ulja
Dijetetičarka i nutricionistica Paloma Health savjetuje ljudima da se klone prerađenih ulja kao što su sojino, ulje uljane repice, kukuruzno i biljno ulje.
"Takva ulja općenito su štetna za ljudsko zdravlje i treba ih izbjegavati. Tokom obrade se zagrijavaju na ekstremno visoke temperature te ulje oksidira. Oksidacija proizvodi slobodne radikale koji mogu uzrokovati štetu u cijelom tijelu. Pokušajte ograničiti ili izbjegavati prerađena ulja i jedite puno voća i povrća, koje je bogato antioksidansima", savjetuje.
Hidrogenizirane masti
Ovaj sastojak dio je pakirane i brze hrane.
"Hidrogenirane masti su u populacijskim studijama pokazale da povećavaju stopu smrtnosti. Često ih sadržava maslac od kikirikija", upozorava dr. Paul.
Rafinirani ugljikohidrati
Klonite se bijelog kruha, bijele riže i tjestenine, pizze, peciva i još mnogo toga. Prema Lago, proizvodi od rafiniranih ugljikohidrata imaju više šećera, a povezani su i s pretilošću.
"Na zdravlje također negativno utječe standardna zapadnjačka prehrana siromašna vlaknima, koja se uglavnom sastoji od prerađenih, rafiniranih proizvoda od žitarica", pojašnjava.
Prerađeno meso
Ova kategorija hrane u cjelini je nezdrava. Hrenovke, delikatese, goveđe meso i kobasice treba izbjegavati koliko god je moguće, ako ne i potpuno izbaciti iz prehrane.
"Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala je prerađeno meso kao kancerogen skupine 1, što znači da je poznato da uzrokuje rak. Prerađeno meso sadrži hemikalije kojih nema u svježem mesu", tvrdi Lago.