Ovo su njegove dobrobiti
13

Ovaj ugljikohidrat nazvan je hranom za istinsku dugovječnost

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Postoji duga lista namirnica bogatih ugljikohidratima koje mogu poboljšati vaše blagostanje, posebno kada je u pitanju osiguravanje energetskog goriva.

Hljeb može izgledati kao nezdrava hrana zahvaljujući godinama programiranja kulture ishrane, ali to sigurno nije uvijek slučaj – posebno kada je u pitanju hljeb od kiselog tijesta.

Postoji mnogo jedinstvenih zdravstvenih prednosti u odabiru kiselog tijesta preko običnog bijelog hljeba. U nastavku, sve što trebate znati o hljebu od kiselog tijesta ima koristi od stručnjaka za istraživanje i ishranu.

Šta je to kiselo tijesto?

Počnimo od početka - starter za kiselo tijesto. Da biste napravili prvu fazu hljeba od kiselog tijesta, pomiješajte brašno i vodu i pustite da fermentira.

Ova mješavina, poznata kao starter, se zatim koristi za pravljenje punog hljeba. Proces fermentacije daje kiselom tijestu karakterističan oštar okus.

Kiselo tijesto ima sličan profil nutrijenata kao hljeb od cjelovitih žitarica, iako ovaj drugi obično sadrži više vlakana, napominje registrovani dijetetičarka i stručnjakinja za zdravlje crijeva Amanda Sauceda.

Međutim, možete dobiti kiselo tijesto od cjelovitog zrna pšenice (u kojem tipično brašno za hljeb zamijenite integralnim brašnom), što povećava sadržaj vlakana.

Čak i pored cjelovitog zrna, u kiselom tijestu postoji mnogo raznolikosti. Možete koristiti starter od kiselog tijesta za pravljenje raženog kiselog tijesta, francuskog kiselog tijesta ili najpoznatijeg kiselog tijesta iz San Francisca, koje se pravi pomoću jedinstvenog oblika kvasca porijeklom iz područja San Francisca.

Hljeb od kiselog tijesta podržava zdrava crijeva

Proces fermentacije uključen u izradu kiselog tijesta proizvodi prebiotike, koji su odlični za crijeva. O prebioticima možete razmišljati kao o hrani koju vaša crijeva mogu jesti, što zauzvrat olakšava probavu i podržava vaš crijevni mikrobiom.

Kiselo tijesto može biti lakše za šećer u krvi

Ako ste fokusirani na ravnotežu šećera u krvi, bilo da je riječ o dijabetesu ili ne, hljeb od kiselog tijesta može biti bolji izbor od tipičnog bijelog hljeba.

Međutim, ovo je uglavnom anegdotično, jer je istraživanje na ovu specifičnu temu prilično minimalno. Smatra se da kiselo tijesto može imati niži glikemijski indeks, što znači da bi moglo imati manji učinak na šećer u krvi, ali to nije čvrsto potvrđeno u istraživanju.

Lakše se probavlja i može imati više antioksidansa

Osim toga, hljeb od kiselog tijesta sadrži mliječnu kiselinu i kvasac, koji pomažu u smanjenju sadržaja fitinske kiseline u hljebu. Fitinska kiselina je ono što nazivate "antinutrijent", što znači da može stati na put optimalnim procesima vašeg tijela - u ovom slučaju, probavi. Budući da je fitinska kiselina niža u hljebu od kiselog tijesta nego u drugim vrstama hljeba, može se lakše svariti.