Krompir koji poprimi zelenu boju ili počne klijati zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u prikladnim uvjetima može biti opasan za zdravlje.
Sadrži otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a riječ je o solaninu. On je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru.
Solanin ne samo da mijenja okus krumpira nego je i opasan za zdravlje. U slučaju previše konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.
Važno je napomenuti da se toksin prirodno nalazi u svim krompirima, ali kada njegov nivo pređe 0,1 posto u krompiru, tada mogu nastati ozbiljni problemi.
U svijetu postoji više od 4.000 vrsta autohtonog krompira. Osim ruset krompira, možda uživate i u kuhanju s raznim sortama, poput batata, plavog krompira, japanskog ljubičastog batata ili čak crvenog krompira.