Neuroznanstvenik dr. Robert Love, koji je specijaliziran za pomoć ljudima u prevenciji Alzheimerove bolesti kroz naučna istraživanja i praktične savjete o prehrani otkrio je kako hrana koju jedemo utječe na zdravlje mozga.
Istaknuo je važnost određenih namirnica koje su posebno korisne za kognitivno zdravlje. Evo koje je posebno izdvojio i zašto.
Sardine
Sardine su prepune nutrijenata neophodnih za zdravlje mozga.
"Sardine su zdrava, masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama", kaže dr. Love.
Konzumiranje zdravih masnoća, poput onih koje se nalaze u sardinama, osigurava mozgu potrebne materijale za popravak i rast novih moždanih stanica.
Kiseli kupus
Kiseli kupus mogao bi biti iznenađenje za mnoge, ali nudi značajne prednosti za zdravlje mozga kroz vezu između crijeva i mozga. "Kiseli kupus je izvrstan za vaš mozak. Ne mora nužno stimulirati rast moždanih stanica, no doprinosi razvoju dobrih bakterija u vašim crijevima", objašnjava.
Haringa
Još jedna riba koju dr. Love snažno preporučuje je haringa.
"Haringa je jedna od zdravih masnih riba, mala je i ima malo žive", ističe on.
Slično sardinama, haringa je bogata zdravim masnoćama koje osiguravaju ključne tvari potrebne za stvaranje novih moždanih stanica. Također, osim što je bogata omega-3 masnim kiselinama, haringa je ukusan i svestran dodatak prehrani.
U konačnici, uključivanje ovih namirnica u prehranu može značajno utjecati na zdravlje mozga i kognitivnu funkciju, osobito kako starimo.