Uvrstite ih u ishranu
40

Ove namirnice trebali biste jesti ako imate visok krvni pritisak

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Održavanje zdrave prehrane ključno je za upravljanje visokim krvnim pritiskom i promicanje zdravlja srca.

Dok lijekovi mogu biti neophodni, uključivanje prave hrane također može napraviti značajnu razliku. Stručnjaci naglašavaju da određene namirnice, bogate nutrijentima poput kalija, vlakana i antioksidansa, mogu pomoći u prirodnom snižavanju krvnog pritisak.

Orasi

Mnogo je prednosti grickanja zdravih orašastih plodova kao što su orasi, a sniženi krvni pritisak samo jedna od prednosti. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i antioksidansom zvanim elaginska kiselina, a sve to može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

Lisnato zelje

Vjerovatno ste mnogo čuli o važnosti jedenja povrća, a mi ćemo vam dati još jedan razlog da ubacite to povrće. Kako se ispostavilo, tamno lisnato povrće moglo bi igrati ulogu u snižavanju krvnog pritiska. Tamno lisnato povrće bogato je kalijumom koji može pomoći bubrezima da izluče više natrijuma u urinu. Ovo pomaže snižavanju krvnog pritiska tokom vremena. Povrh svega, on napominje da je lisnato povrće bogato dijetalnim vlaknima i antioksidansima.

Laneno sjeme

Dodavanje više vlakana vašoj ishrani odličan je način da snizite krvni pritisak, a laneno sjeme fantastičan izvor ove hranjive tvari. Laneno sjeme je bogato vlaknima koja pomažu poboljšanju zdravlja crijeva, uklanjanju toksina iz tijela i smanjenju holesterola. Svaka od ovih prednosti vlakana bi pomogla u smanjenju krvnog pritiska kao nuspojave.