Neće vas držati sitim
48

Ove vrste namirnica ne biste trebali jesti za doručak

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Budući da mnogi ljudi tvrde da je doručak najvažniji obrok u danu, možda se pitate koje namirnice trebate izbjegavati ujutru, a na listi su i neke koje mnogi često konzumiraju.

Najzdraviji izbor doručka sadrži kombinaciju proteina, vlakana i zdravih masti kako biste se osjećali siti do ručka, zajedno s umjerenom količinom neprerađenih ugljikohidrata za brzu energiju.

Nažalost, mnoge namirnice koje su uobičajene za doručak ne ispunjavaju ove kriterije i mogu izazvati osjećaj gladi ubrzo nakon jela ili neugodne sitosti, navodi Healthline.

Voćni sok - Iako možda mislite da je gašenje žeđi voćnim sokom zdravije od ispijanja slatkih gaziranih pića ili zaslađenih čajeva, to nije najbolji izbor pića.

Slatke ili visoko prerađene žitarice - Većina slatkih žitarica neće vas dugo održati sitim. Obično su pune šećera i s malo proteina, što znači da će brzo povećati nivo šećera u krvi. To može dovesti do razdražljivosti i gladi nakon što hormon inzulin za smanjenje šećera u krvi počne djelovati. Čak i prirodnije opcije poput granole često su pune dodanih šećera, koji se povezuju s pretilošću, dijabetesom tipa 2 i bolestima srca.

Palačinke ili vafli - Unatoč dobrom ukusu, ova hrana često se radi od rafiniranog bijelog brašna i prelivena je maslacem i sirupom, koji je u biti čisti šećer. To znači da su palačinke i vafli bogati kalorijama, mastima i šećerom, ali im nedostaje proteina i vlakana. Dakle, iako vas mogu brzo zasititi, neće vas dugo držati sitima.

Tost s maslacem - Ovo je jednostavan i lak doručak. Sve što vam treba je kriška hljeba i malo maslaca i čeka vas hrskavi, slani jutarnji obrok. Unatoč tome, ova opcija vas neće održati sitim duže vrijeme zbog nedostatka proteina. Velika većina kalorija u tostu s maslacem dolazi od ugljikohidrata u kruhu i masnoće iz maslaca.

Muffini - se općenito smatraju donekle zdravim izborom za doručak, posebno ako sadrže zdrave sastojke poput zobi, jabuka ili borovnica. Nažalost, to je često pogrešno mišljenje. Zapravo, većina muffina napravljena je od rafiniranog bijelog brašna, ulja i puno šećera, nudeći malo proteina ili vlakana. Osim toga, često su veliki i pune kalorija, a neki sadrže gotovo 400 kalorija po komadu.

Zaslađeni i nemasni jogurti - Jogurt je dobar izvor proteina i probiotika. Međutim, mnoge vrste jogurta pune su dodanog šećera, što ih čini manje zdravim izborom. Štaviše, mnogim popularnim varijantama uklonjena je većina ili sav sadržaj masnoće, što znači da bi mogle biti manje zasitne od punomasnih alternativa