Gastro
19

Pet namirnica koje ne biste trebali kuhati i koristiti za spremanje jela u pećnici

Klix.ba
U nastavku pročitajte koje su to namirnice koje kulinarski stručnjaci ne preporučuju za korištenje pri kuhanju i spremanju jela u pećnici, kao i alternativne koje možete izabrati.

Zelene paprike, kuhana mrkva, korijander, plavi sirevi i ljubičasti luk... evo koje namirnice nisu pogodne za kuhanje i pripremanje jela u pećnici.

Zelene paprike

I dok crvene, žute i narandžaste paprike uživaju veću popularnost, zelene pri kuhanju mogu biti omražene budući da često znaju biti gorke jer se beru prije nego postanu zrele. Zelene paprike nikad ne mogu biti tako ukusne kao one u drugim bojama, a još jedna od posljedica preuranjenog branja jeste i deblja koža koja se teže vari, pa mnogima može uzrokovati probavne smetnje. Umjesto zelenig paprika, za jela koja kuhate ili pečete u rerni radije birajte paradajz. On se također može puniti, baš kao i paprike, a lakši je za probavu.

Kuhana mrkva

Iako se koristi u kuhanoj verziji, pri pravljenju različitih čorbi i supa, kuhana mrkva zna biti prilično neukusna, bljutava i premekana. Umjesto kuhane varijante, stručnjaci ipak preporučuju da se držite svježe verzije koja je hrskavija, ukusnija i – zdravija, a to ćete postići tako što mrkvu narežete što sitnije.

Korijander

Neke su studije pokazale kako dosta ljudi ne voli korijader zbog specifičnog okusa i mirisa, što je povezano sa specifičnim genima i povezano je sa DNK neke osobe. Umjetnost toga, za jela u rerni izaberite peršun. Ovaj biljni začin će dodati aromu svakom jelu, a popularniji je i više ga ljudi voli. Uglavnom se koristi u talijanskoj kuhinji, a dobro ide uz paradajz, razne salate i umake.

Plavi sirevi

Ne uživaju svi u "buđavim" i plavim sirevima, zbog njihovog specifičnog mirisa i oporog okusa. Ukoliko pak želite koristiti sir u spremanju jela, radije izaberite ribani parmezan ili cheddar. Možete ih posipati direktno po jelu, ili pak pomiješati sa kiselom pavlakom i jogurtom kako biste dobili dresing za salatu.

Sirovi ljubičasti luk

Ljubičasti luk se često servira uz razne sendviče i salate upravo zbog svoje specifične boje, koja se gubi kuhanjem i prilikom pečenja. Ipak, zbog svog mirisa i problema sa probavom, dosta ga ljudi nastoji izbjegavati. Ukoliko želite alternativu, probajte da luk prije konzumiranja potopite u zdjelu sa hladnom vodom 10 minuta, čime će postati lakši za probavu i zadržati "svjež" izgled.

Vezani članci