U izvještaju se navodi da se većina hrane koja na kraju propadne, oko 61 posto, proizvede zapravo u domaćinstvima.
Globalni indeks otpada od hrane pokazuje da je 17 posto hrane, što iznosi oko 931 milion tona hrane proizvedene tokom 2019. godine, završilo u kantama za smeće. Ova zapanjujuća brojka ne uključuje hranu koja je bačena tokom proizvodnje ili tokom skladištenja, kao i ona koja nikad nije stigla do potrošača.
Izvršna direktorica UNEP.a Inger Anderson je rekla da bi smanjenje količine otpada od hrane smanjilo emisiju gasova s efektom staklene bašte, usporilo uništavanje prirode, povećalo dostupnost hrane i uštedjelo novac u vrijeme globalne recesije.
UNEP je saopćio da je glad imala utjecaj na 690 miliona ljudi u 2019. godini, kao i da tri milijarde ljudi nije mogo priuštiti zdravu ishranu. Međutim, ostanovljeno je i da je u gotovo svim zemljama koje su mjerile otpad od hrane količina značajna bez obzira na prihode. Najviše hrane se baca iz domaćinstava, oko 11 posto.