Jednostavna priprema
4

Pita od bundeve je idealan desert u jesenjim danima

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bundeva je nezaobilazna jesenja namirnica, a jesenji dani idealni za pravljanje pite čiji je glavni sastojak upravo ona. Pitu od bundeve je veoma lako napraviti, a jedan njen komad ima 486 kalorija.

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu ove pite su:

Za koru:

75 grama narendanog maslaca 180 grama brašna pola kašičice soli kašika šećera dvije-tri kašičice hladne vode

Za fil:

500 gr bundeve narezane na kocke 2 jaja 3 kašike šećera 300 ml kondenzovanog mlijeka 100 gr krem ​​sira malo cimeta

Način pripreme:

U posudu narendajte maslac, zatim dodajte brašno, so, šećer i vodu. Izmiješajte rukama. Po potrebi postepeno dodajite vodu i formirajte tijesto u lopticu te ostavite u frižderu pola sata.

Pobrašnite površinu na kojoj ćete razvlačiti tijesto. Stavite tijesto i polako ga razvaljajte. Tijesto prebacite u pleh za pečenje.

Jaja i šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte cimet, so, krem sir, pire od bundeve i kondenzovano mlijeko.

Zagrijte pećnicu na 250 stepeni, fil stavite u kalup i pecite 50 minuta. Ostavite da se kolač hladi na sobnoj temperaturi sat vremena. Služite ga s kuglom sladoleda i malo cimeta.