Jeste li ga probali?
14

Znate li šta je medžganik? Jelo za koje se vjeruje da su Turci prenijeli u naše krajeve

Piše: L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Medžganik je staro posno jelo za koje se vjeruje da su ga Turci donijeli u naše krajeve. Riječ je o vrsti namaza od graha koji se dobija takozvanom metodom "medžganja" odnosno pasiranja.

Iako se varivo od graha u našim krajevima još uvijek sprema, naročito vikendom, medžganik je pomalo zaboravljen obrok. Glavni sastojak je grah, a obično se koristi tetovac.

Najčešće se spremalo u centralnoj Srbiji, a ovo jelo još nazivaju i papula, meljani ili tučeni grah (pasulj). Ovo hranjivo, a jeftino obično se sprema tokom posnog posta, a često se služi i kao predjelo.

Pored graha, za ovo jelo potrebno je još nekoliko sastojaka. To su svakako jedan crveni luk, jedno čehno bijelog luka, ulje za prženje, biber, sol i dvije kašike crvene mljevene paprike. Ukoliko ne volite bijeli luk, možete ga izostaviti u pripremi.

Najprije je potrebno potopiti grah u vodi i ostaviti preko noći, a nakon toga ocijediti i staviti u čistu vodu da se kuha. Kada voda provri, potrebno je ponovo ocijediti pa preliti mlakom vodom i nastaviti kuhati kako bi se grah dobro raskuhao.

Kada je grah skuhan, ocijedite ga i izgnječite, ali ostavite vodu u kojoj se kuhao jer će vam biti potreban u nastavku recepta. Dodajte sol, biber i malo vode u kojoj se kuhao pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Sitno narežite crveni i bijeli luk, dinstajte kratko na ulju pa dodajte smjesu od graha. Kratko pržite na laganoj vatri pa dodajte crvenu mljevenu papriku. Poslužite ga hladnog u manjim posudama.