Kulinarski savjeti
15

Nekoliko načina uz koje možete "izbjeći" gorak okus u crvenim paprikama

Piše: L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dok se zelene paprike često opisuju kao gorke, crvena paprika gorkog okusa nije dobar znak. Nepravilno skladištenje jedan je od najvećih nedostataka za okus i teksturu crvene paprike. Stoga, obratite pažnju prilikom skladištenja.
Naime, povrće u marketu možda je već stajalo dan ili dva, tako da čim donesete svoje proizvode kući, paprike morate spremiti u frižider. Hladna, suha ladica u frižideru u koja je obično namijenjena za povrće, najbolje je mjesto za čuvanje cijelih crvenih paprika.

Još je bolje staviti cijele paprike u mrežastu vrećicu za višekratnu upotrebu ili plastičnu vrećicu s rupama za poticanje cirkulacije zraka koja će eliminisati vlagu koja ubrzava proces kvarenja.

Paprike je najbolje čuvati u komadu, a rezati neposredno prije pripreme obroka. Rezanjem crvene paprike u trenutku kada je uključite u recept dobit ćete najbolji okus i teksturu.

Ako spremate djelomično izrezanu papriku, vrećica koja se može zatvoriti ili biti u hermetički zatvorenoj posudi jer ćete na taj način očuvati svježinu paprika u frižideru i do sedam dana. Meke mrlje i gorak okus su to znakovi da su paprike predugo ili nepropisno skladištene.

Uzgajivači i vrtlari koji su upoznati s berbom crvene paprike često pripisuju gorak okus zbog premalog zalijevanja ili prerane berbe. Ako ne uzgajate crvenu papriku, postoje načini da prepoznate koje paprike nisu gorke. Jarko crvena nijansa sa sjajnom površinom i netaknuta svježa zelena stabljika najbolji su pokazatelji zrele i slatke crvene paprike.

Ipak, ako smatrate da ste odabrali savršeno zrelu papriku, nepravilno rezanje česta je pogreška koja može dovesti do gorkog okusa. Izvor začina, topline i gorčine u paprici dolazi iz bijele srži koja pričvršćuje sjemenke za meso paprike.

Čak i ako izrežete sjemenke iz crvene paprike, bijeli komadići koji oblažu unutrašnjost paprike i dalje će sabotirati slatkoću koju tražite. Postoji mnogo načina za rezanje paprike, bilo da želite kolutiće, trakice ili sitne kockice. Kako god ga narezali, srž je jedna od prvih komponenti.

Ako vam još uvijek preostane gorka crvena paprika, metode kuhanja poput pečenja, roštiljanja i dinstanja s drugim aromatičnim sastojcima i uljima smanjit će gorčinu, a ako ih jedete sirove u salatama, isprobajte ljute preljeve jer oni bi trebali uravnotežiti gorki okus.