Jelo koje želite spremiti sadrži mnogo bijelog luka, a njegovo guljenje iziskuje previše vremena. Međutim, uz pomoć ovih savjeta bijeli luk ćete oguliti mnogo brže.
Trik s vrućom vodom
Razdvojite glavicu bijelog luka, dijelove stavite u zdjelu i prelijte vrućom vodom. Ostavite da stoje minutu, izvadite ih iz vode i uklonite ljusku.
Gnječenje bijelog luka
Jedna od metoda jednostavnog guljenja bijelog luka koju koriste mnogi poznati kuhari, jeste gnječenje.
Režanj bijelog luka stave na dasku i zgnječe ga bočnom stranom noža. Najprije se čuje zvuk pucketanja, a potom se ljuska odvoji i lakše ju je ukloniti.
Nožem vadite čehne iz bijelog luka
[TWITTER]1140437217619390465[/TWITTER]
Ovaj trik lakog guljenja bijelog luka sigurno niste do sada vidjeli. Potreban vam je mali nožić kojim ćete iz glavce luka vaditi čehnu po čehnu. Oguljina čehne ostajat će s ostalom kožicom, a na nožu će ostajati oguljena čehna.
Ovaj odlični trik objavljen je na Twitteru te je jako zahvalan naročito ako vam treba puno bijelog luka prilikom pripreme zimnice.