Bez brige, i najiskusnijim kuharima zna se potkrasti greška, a višak soli moguće je zamaskirati raznim trikovima. Sastojke koji će neutralizirati sol dodajte pomalo te redovito probavajte jelo kako ne bi i s njima pretjerali.
Presoljenu supu, čorbu ili gulaš možete spasiti na nekoliko načina. Pokušajte dodati još glavnih sastojaka koje ste koristili u pripremi te vodu ili neslani temeljac pa sve zajedno prokuhajte još desetak minuta.
Druga opcija je dodati kiselinu koja će neutralizirati višak soli poput limunovog soka ili octa, ali budite oprezni: ovaj trik djeluje samo ako ste malo presolili jelo, u suprotnom rezultat je preslana i prekisela supa. I "pire" od bijele kuhane riže može ublažiti preslanu supu ili gulaš, a slanoći će uspješno konkurirati i pire od graha.
Slično možete pokušati spasiti i presoljeno varivo ili paprikaš, a dodatan trik je dodatak par kašika mlijeka, vrhnja ili jogurta jer kremasti mliječni proizvodi uspješno neutraliziraju slanost jela.
Ukoliko recept dopušta preslani umak možete ublažiti kiselim vrhnjem, smeđim šećerom ili s malo meda. Također, list peršuna može spasiti umak kojem ste dodali previše soli.
Preslano meso možete pokušati spasiti na način da ga poslužite s blagim umakom ili bešamelom koji će uspješno neutralizirati sol ili pak sa škrobnim prilogom (bez dodatka začina) poput palente, riže ili kus kusa koji će se s preslanim mesom spojiti u uravnotežen zalogaj. Ukoliko je u pitanju preslano povrće kombinirajte ga s blagim sirom poput ricotte ili mozzarelle kako bi ublažili višak soli.