Recept smo pronašli na blogu "Add a Pinch", a sam naziv recepta je "Najbolji recept za čokoladnu tortu (ikada)". Autorica u opisu ističe da ga je prozvala najboljim ikada zbog kombinacije čokoladne kore i čokoladne kreme za koju se uvijek traži komad više.
Također, naglašava da je glavni sastojak koji je izdvaja od drugih čokoladnih kolača dodatak espresso praha u koru i u glazuru.
Sastojci:
Za koru: 2 šolje brašna, 2 šolje šećera, 3/4 šolje nezaslađenog kakao praha, 2 kašičice praška za pecivo, 1 i po kašičica sode bikarbone, 1 kašičica soli, 1 kašičica praha espresso kafe, 1 šolja mlijeka, 1/2 šolje ulja, 2 velika jaja, 2 kašičice ekstrakta vanilije i 1 šolja kipuće vode.
Za kremu: 1 i po šolja omekšalog putera, 1 šolja nezaslađenog kakaa, 5 šolja šećera, pola šolje mlijeka, 2 kašičice ekstrakta vanilije, pola kašičice espresso praha.
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Pripremite dva kalupa za torte koje ćete premazati maslacem te posuti brašnom.
Dodajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i espresso prah u veliku posudu ili posudu miksera. Umutite dok se dobro ne sjedini.
Smjesi brašna dodajte mlijeko, biljno ulje, jaja i vaniliju i miješajte na srednjoj brzini dok se ne sjedini. Smanjite brzinu i pažljivo dodajte kipuću vodu u tijesto.
Tijesto za kore ravnomjerno rasporedite između dva pripremljena kalupa.
Pecite 30-35 minuta, kao test probodite čačkalicom - ukoliko ostane suha znači da je kora gotova. Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi oko 10 minuta, a nakon toga izvadite iz kalupa i ohladite u frižideru na nekoliko sati.
Za pripremu kreme dodajte kakao u veliku posudu ili posudu miksera. Umutite da uklonite grudvice. Izmiksajte maslac i kakao sve dok se dobro ne sjedine.
Smjesi potom dodajte šećer i mlijeko u redoslijedu 1 šolja šećera, a zatim kašika mlijeka. Nakon svakog dodavanja, uključite mikser na najveću brzinu oko minutu. Ponavljajte dok se ne iskoristi sav šećer i mlijeko.
Dodajte ekstrakt vanilije i espresso u prahu i dobro izmiješajte. Ako se glazura čini previše suhom, dodajte još mlijeka, po kašiku, dok ne postigne pravu konzistenciju.
Ako se čini da je rijetko i ne zadržava oblik, dodajte još šećera, kašiku po kašiku dok ne postigne pravu konzistenciju.
Jednu od kora premažite debljim slojem kreme, poklopite drugom korom pa iskoristite preostali krem kao glazuru i premažite cijelu tortu.
Nakon što ste premazali tortu odložite je u frižider kako bi se glazura stisnula. Prijatno!