Ovo jelo pomoći će vam pri mršavljenju, a potiče i probavu: Isprobajte recept za punjene tikvice
Upravo zato ovaj recept preporučuje nutricionista Kenan Mandra, jer punjene tikvice sadrže obilje vlakana i vode, kvalitetne proteine i podstiču mršavljenje i probavu, a bogate su jedinjenjima koja su korisna protiv oksidativnog stresa, poboljšavaju vid, jačaju kosti i doprinose regulaciji šećera u krvi.
Potrebni sastojci:
-
4 ravne tikvice
-
200g mljevene junetine
-
20g sudžuke sitno sjeckane
-
1 grana celera
-
1 glavica luka
-
1 glavica bijelog luka
-
200 ml paradajz sosa
-
2 kašike maslinovog ulja
-
1 kašika origana
-
1 grančica svježeg peršuna
- listovi bosiljka
Način pripreme:
U tavi zagrijte ulje i izdinstajte sitno sjeckani luk i bijeli luk i sudžuku, zatim dodajte sitno nasjeckan celer i meso te sve dinstajte 10 min, zatim dodajte paradajz sos i nastavite kuhati još 10 min i dodajte sitno sjeckani peršun i origano.
Tikvice izrežite na zalogaje dužine cca 5 cm, izrubite sredinu kašikom i namažite ih po želji s malo maslinovog ulja. Zatim ih poredajte u posudu za pečenje na peki papir i napunite ih do vrha spremljenim sosom. Po želji na vrhu možete staviti komadić mozzarella sira. Sve pecite na 200 stepeni oko 40 minuta. Ukrasite pešunom i listovima bosiljka, a možete i preliti kiselom pavlakom.