Rupa na američkoj krofni nije slučajna, nastala je iz praktičnih razloga

Naime, najpoznatija priča o njima seže do imigracija Nizozemaca u SAD. Evropski stanovnici donijeli su svoje običaje i kuhinju na novi kontinent. Jedan od njih je ono što nazivaju "Olykokes", što je pecivo od tijesta prženog u ulju.
Problem je bio u tome što je prilikom prženja vanjska strana peciva bila pečena prije unutarnje. Unutrašnjost krofne stoga je bila sirovija i masnija od ostatka tijesta pa se zbog toga središnji dio tijesta uklanjao, ostavljajući karakterističnu rupu. Uklanjajući rupu, krofna bi se ravnomjernije ispekla.
Navodi se da ju je izvorno osmislio Hanson Gregory 1846. godine, kapetan broda Nove Engleske, koji je sa sobom u SAD ponio nekoliko "Olykokea" koje je pripremila njegova majka. Njemu se navodno nije sviđalo to što nije jednakog okusa.
Postoji još jedna priča koja govori o tome kako su nastale rupe na krofnama. Navodi da su krofne postale popularne u isto vrijeme kada i bagelsi, koji tako imaju na sredini. Prema tome, prodavači peciva svoju su robu slagali na štapiće ili ih stavljali na konac.
Bez obzira na njihovo porijeklo, pecivo je steklo veliku popularnost početkom 20. vijeka, kada su ih Amerikanke donosile na front kako bi ih predale svojim muževima. U svijetu su postale popularne tek sedamdesetih godina prošlog vijeka, zahvaljujući televizijskim reklamama.