
Želite obradovati svoje ukućane ukusnom slasticom? Krofne su odlična ideja, a u nastavku vam donosimo njihov recept.
Potrebni sastojci:
– 700 grama brašna
– dva jajeta
– pet grama svježeg kvasca
– 50 ml ulja
– 200 ml mlijeka
– jedna kašičica soli
– jedna kašika šećera
– narendana korica limuna
– ulje za prženje
– šećer u prahu za posipanje.
Način pripreme:
Brašno stavite u dublji sud, pa dodajte jaje, ulje, mlijeko, so, šećer, vanilin šećer, koricu limuna i izmrvljen kvasac. Dobro izmješajte i umijesite mekše tijesto.
Ako vam je previše rijetko, dodajte još malo brašna ako je tvrdo, dodajte malo mlijeka. Napavite smjesu tako da se tijesto odvaja od zidova posude i da se ne lijepi.
Tijesto ostavite sat vremena da nadođe, potom ga podijelite na dva dijela. Rastanjite jedan dio oklagijom, pa čašom vadite krugove za krofne.
Ponovite postupak i sa drugom polovinom tijesta, pa ostavite krofne da odstoje još dvadesetak minuta na brašnjavoj površini, da se ne bi zalijepile.
U dubljoj šerpi zagrijte veću količinu ulja i polako ubacujte krofne da se prže na srednjoj temperaturi. Dovoljno je po par minuta sa obje strane.