Tradicionalno piće
1k

Sarajevska priča o bozi, zdravom napitku koji gasi žeđ tokom ljetnih vrućina

Autor: S.H.P.
Boza, bosa ili bozo je popularno fermentirano piće koje je specifično za prostor Kazahstana, Turske, Kirgistana, Albanije, Kosova, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Kavkaza i Uzbekistana. Nekada se ovaj zdravi napitak mogao kupiti u gotovo svakoj slastičarni, no u modernom dobu boza je postala prava rijetkost.

Boza je prvi put napravljena 900. godine u Turskoj, a na prostoru Balkana pojavila se dolaskom Osmanlija. Osmanlije su, prema riječima vlasnika slastičarne "Gala" Nijaza Raščića, bozu služili vojnicima kako bi lakše podnijeli visoke temperature. Do 16. stoljeća ovo piće pilo se u neograničenim količinama, no kada su Turci osmislili alkoholnu "tartar bozu", sultan Selim II uveo je prohibiciju, a u 17. stoljeću sultan Mehmed IV zabranio je sva alkoholna pića i zatvorio sve prodavnice u kojima se prodavala boza.

Foto: Nijaz Raščić, vlasnik slastičarne
Foto: Nijaz Raščić, vlasnik slastičarne "Gala" (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Bozu su mnogi pili u djetinjstvu, gaseći žeđ tokom ljetnih vrućina. Osim što djeluje osvježavjuće, boza je izuzetno zdravo piće. Sadrži veliku količinu B vitamina (B1, B2, B3, B6 i B12), vitamine A i E, kao i željezo", rekao je nam je Raščić, vlasnik sarajevske slastičarne Gala.

Osim toga, ima sastojke koji su dobri za probavu, visok krvni pritisak, trudnice, dojilje i sportiste, rješava urološke probleme i filtrira krv.

Tradicionalni recept

Boza se u Sarajevu najviše služila u starom dijela grada i upravo u tom dijelu i ima najdužu tradiciju. Iako postoji mnogo recepata za bozu na internetu, Raščić kaže kako nijedan taj recept nije pravi, jer ljudi koji prve bozu obično ovaj recept prenose s koljena na koljeno i on ostaje porodična tajna.

Foto: Kenan Bektaši objašnjava proces kuhanja (Foto: I. Š./Klix.ba)
Foto: Kenan Bektaši objašnjava proces kuhanja (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Boza se prodaje veoma dobro. Najviše se prodaje ljeti i za vrijeme mjeseca ramazana. Čak smo je služili i u kriglama od pola litra. Neki ljudi koji dolaze iz inozemstva kupuju i po nekoliko litara boze. Bozu svi vole, čak i djeca. Mladi malo manje znaju o bozi, ali kada je probaju, obično im se svidi", kazao je Raščić.

Foto: Proces fermentacije (Foto: I. Š./Klix.ba)
Foto: Proces fermentacije (Foto: I. Š./Klix.ba)

Kenan Bektaši, uposlenik slastičarne Gala objasnio nam je proces pravljenja boze. Za ovaj okrepljući napitak potrebna su vam samo četiri sastojka: kukuruzno brašno, voda, šećer i germa. Od početka pripreme do finalnog proizvoda trebat će vam dan i po.

"Svi sastojci se kuhaju tri-četiri sata uz konstantno miješanje. Smjesu od brašna, vode i šećera morate stalno miješati kako ne bi zagorjela. Ako vam smjesa zagori, možete je samo baciti. Kada se boza skuha, ide na proces fermentacije. Fermentacija traje 24 sata. Nakon procesa fermentacije dolazi proces filtriranja i skladištenje boze u hladnjake", objasnio nam je proces pravljenja boze Kenan Bektaši koji je ovaj recept naslijedio od svoje porodice koja već 70 godina građane Sarajeva okrepljuje bozom u kultnoj slastičarni Tip-Top.

Foto: Proces hlađenja (Foto: I. Š./Klix.ba)
Foto: Proces hlađenja (Foto: I. Š./Klix.ba)

Ono što je specifično jeste da se boza može kombinirati s limunadom. U pola čaše limunade sipa se pola čaše boze i na taj način dobija se tzv. špricer. Boza se u slastičarnama pravi svaka tri dana, a u frižideru je možete držati i do sedam dana.