Sastojak brojnih proizvoda: Šta se događa vašem tijelu kada jedete veće količine rafinisanog šećera?
To je ključna razlika između dodanih i prirodnih šećera. Iako vaše tijelo ne može nužno uočiti razliku, dodani šećeri obično dolaze u paketima bez hranjivih tvari poput vlakana i vitamina. Zbog toga nije loše poznavati kako rafinisani šećer utječe na vaš organizam.
Mozak
Prema studiji iz 2013. godine u The American Journal of Clinical Nutrition navodi se da mozak vidi šećer kao nagradu zbog čega ga možete poželjeti u većim količinama i tako stvar ovisnost. Rafinisani šećer također može utjecati na vaše mentalno zdravlje.
Zubi
Istina je da konzumacija rafinisanog šećera može povećati rizik od karijesa. Prema studiji iz 2016. godine u Journal of Dental Research, konzumenti visokih šećera imali su 66 posto veću prevalenciju karijesa u usporedbi s onima koji su konzumirali nisku količinu šećera.
Srce
Konzumacija rafinisanog šećera izlaže vas većem riziku od smrti od bolesti srca. Studija objavljena u JAMA Internal Medicine navodi da su osobe s prekomjernim unosom rafinisanog šećera povećale rizik od srčanog udara za 38 posto.
Jetra
Nakon što konzumirate rafinisani šećer, on iz vaših crijeva odlazi u jetru. Na taj način, šećer najviše utječe na vašu jetru. Iako jetra ima enzim koji kontroliše koliko glukoze ulazi i koliko se preusmjerava u krvotok, ona ne može zaustaviti fruktozu. To znači da se gotovo sva fruktoza koju unesemo povuče u jetru, čak i kada nam nije potrebna.
Hormoni
S vremenom, previše šećera može učiniti vaše tijelo otpornim na inzulin, što znači da hormon ne radi dobro svoj posao. Studija iz iz 2013. godine objavljena u časopisu Obesity pokazala je da samo nakon sedam dana povećanog unosa rafinisanog šećera može smanjiti osjetljivost na inzulin.
Koža
Rafinisani šećer može utjecati i na vašu kožu tako što će biti natečena i bez sjaja. Konzumacija velike količine šećera može pogoršati upalna stanja poput akni. Osim toga, šećer također može ubrzati proces starenja kože.