Foto: Shutterstock
Vjerovatno vam se više puta dogodilo u životu da ste samo na trenutak skrenuli pogled s lonca punog vode, a kipuća voda prelila se po ploči za kuhanje, kuhinjskim elementima, a moguće i po podu.
Međutim, postoji jednostavan način da spriječite ovu nezgodnu situaciju, a sve što vam je potrebno je komadić maslaca ili malo ulja.
Maslac, zapravo, sadrži oko 20 posto biljnih masti koje se ne mogu otopiti u vodi, nego ostaju na površini, stvarajući sloj koji sprječava nagli izlazak pare i vode iz šerpe.
@the_gooch Useful life hack for preventing over boiling 👍👍👍 #tiktok #fyp #lifehack #foryou #boiling #tiktokforfun #pasta #viral ♬ original sound - The Gooch
Trik je zapravo vrlo jednostavan. Premažite rub lonca s malo maslaca prije nego što stavite vodu na šporet.
Kada voda počne kuhati, sloj maslaca će uzrokovati da mjehurići pare ne izlaze na površinu, a voda neće prelaziti preko ruba.
Ovaj mali trik ne samo da će vam uštediti vrijeme i trud u čišćenju, već i omogućiti da se potpuno posvetite kuhanju bez potrebe da stalno pazite na to da li će vam ručak iskipiti.
Možda vas zanima
Vezani članci
Savjeti stručnjaka
Ova dva napitka mogu povećati rizik od raka
Korisni savjeti