Sladoledni sendvič s grožđicama i rumom pravo je slatko ljetno osvježenje
Za pripremu sladoleda vam je potrebno 50 mililitara tamnog ruma, 250 grama grožđica, kilogram sladoleda od vanilije, jedna kašika cimeta u zrnu, pola naribanog muškatnog oraščića i pola kašike karanfilića.
Za pripremu kolačića potrebno je 180 grama neslanog maslaca, 90 grama šećera u prahu, jedna kašika ekstrakta vanilije, 225 grama običnog brašna, 80 grama oljuštenih badema i 80 grama izrezanih trešanja.
Prije nego počnete praviti sladoled ostavite grožđice natopljene u rumu nekoliko minuta. Sladoled od vanilije i sve ostale sastojke, uključujući i grožđice s rumom, izmiješajte i vratite ponovo u zamrzivač.
Kolačiće pravite tako što izmiksate puter, šećer i ekstrakt vanilije kako biste dobili kremastu smjesu. U tu smjesu dodate brašno te ponovo miješate i na kraju dodate isjeckane bademe i trešnje. Takvo tijesto prepolovite i svaku polovinu oblikujte u dugi valjak prečnika pet centimetara. Potom oba dijela tijesta zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider jedan sat.
U međuvremenu upalite pećnicu da se zagrije na 180 stepeni.
Tijesto izvadite iz frižidera i režite na kolačiće debljine pet milimetara. Kolačiće pecite 15-ak minuta u tepsiji obloženoj papirom za pečenje.
Nakon pečenja ohladite kolačiće i filujte ih pripremljenim sladoledom. Svaki sladoledni sendvič ostavite barem jedan sat u frižideru prije serviranja.