Šljive spadaju u niskokalorično voće, mogu se konzumirati sirove i sušene, a od njih možete napraviti raznovrsna jela od džema, pekmeza i marmelade pa do šljivopite.
Donose brojne zdravstvene dobrobiti - bogate su vitaminima A i C, kalijem, kalcijem, magnezijem i antioksidansima, a stimuliraju rad imunološkog sistema, čuvaju zdravlje kože i poboljšavaju sposobnost tijela da apsorbira željezo.
Zdravstveni benefiti, ali i činjenica da na ovim prostorima šljive posebno uspijevaju, uzrokovali su da šljive budu sastavni dio tradicionalnih recepata, kao što je i ovaj koji donosimo u nastavku.
Sastojci:
700 gr šljiva, 5 kašika šećera, 4 kašike brašna ili pšeničnog griza, 2 kašike istopljenog maslaca i malo cimeta.
Priprema:
Šljive očistiti od košpica i razdvojiti polovice u tepsiju obima 25 cm.
Po šljivama ravnomjerno posuti istopljeni maslac, šećer, griz/brašno i cimet, a količine možete prilagoditi svom ukusu ili tome koliko su šljive zrele i slatke.
Peći u već zagrijanoj rerni na 200 stepeni 20-30 minuta ili dok griz/brašno ne "potone" u sok koji puste šljive.
Prije posluživanja poželjno je rashladiti, a može se jesti uz dodatak sladoleda ili šlaga.