Zahvaljujući svojoj nutritivnoj vrijednosti, magareći sir je veoma cijenjen. Sadrži veliki udio proteina, kalcija i omega 3 masnih kiselina, što ima itekako značajan utjecaj za održavanje funkcionalnog kardiovaskularnog sistema.
Slobodan Simić bavi se proizvodnjom magarećeg sira na farmi u Zastavici, nekih 80-ak kilometara od Beograda, piše Independent.
Simić je započeo sa svega 12 magaraca prije 16 godina, a danas njegovo stado ima više od 300 grla.
Kilogram magarećeg sira košta 1.000 eura, a razlog za ovu cijenu jeste taj što je za jedan kilogram sira potrebno 12 litara svježeg mlijeka. Magarci proizvode mnogo manje mlijeka na dnevnoj bazi u odnosu na krave i koze, iako Simić muze ženke ručno tri puta dnevno.
Pretvaranje mlijeka u sir tajni je proces, budući da magareće mlijeko sadrži mnogo manje kazeina od mlijeka krava i koza te je sam proces mnogo komplikovaniji.
Srbijanski teniser Novak Đoković veliki je obožavatelj sira Slobodana Simića, a priča se i kako se egipatska kraljica Kleopatra kupala u magarećem mlijeku kako bi njegovala kožu i dobar izgled.
Magareće mlijeko ima tek jedan posto mliječne masti, ima 60 puta više vitamina C od kravljeg mlijeka te posjeduje antialergijska svojstva.