Pripremite četiri velika krompira, jednu malu kašiku soli, jednu šoljicu pavlake, a za preliv koristite rendani sir, crveni/bijeli luk i slaninu. Dvije trećine čaše napunite običnim brašnom i pripremite šest manjih čaša mlijeka.
Priprema:
-
Zagrijte pećnicu na 200 stepeni, a krompire izbušite viljuškom te ih pecite jedan sat dok ne postanu mekani. Zatim ih ostavite da se ohlade, ogulite ih i izgnječite u jednoj posudici.
-
U velikoj posudi za supu pomiješajte mlijeko i brašno te miješajte dok ne napravite glatku smjesu. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne stvrdne, što bi trebalo trajati oko osam minuta. Zatim dodajte krompir, sir i sol. Nastavite miješati dok se sir ne istopi.
-
Dodajte pavlaku i luk, nastavite kuhati na laganoj vatri ali obratite pažnju da ne prekipi. Zatim prespite supu u posudice i pospite prelivom od luka, slanine ili sira.
Servirajte toplo!