Stručnjaci tvrde da tokom zime trebamo unositi manje soi kako bismo izbjegli kardiovaskularne probleme. Za razliku od ljeta, tokom zime se mnogo manje znojimo, a to dovodi do povećanja krvnog pritiska. Ljudi sa slabijim srcem imaju tendeciju zadržavanja tekućine koja povećava rizik od zatajenja srca tokom zime. Ipak, postoje savjeti koji mogu pomoći.
Jedite manje obrađene hrane
Prvi korak ka smanjenju unosa soli jeste ograničavanje količine obrađene hrane. Krekeri, slani biskvit, zamrznuta jela i hot dog povećavaju unos soli u organizam koji je veći od dnevnih potreba. So se koristi za ovakvu hranu kako bi ona duže mogla stajati.
Uklonite slanik sa stola
Najlakši način da smanjite unos soli je da vam slanik ne bude na vidnom mjestu. Jednostavno ga sklonite i to će vam pomoći da kontrolišete unos soli.
Koristite začine bez soli
Umjesto soli radije izaberite nekoliko različitih biljaka i napravite mješavinu začina, od limuna, preko bibera i luka pa do bosiljka. To što ćete unositi manje soli ne znači da će hrana biti neukusna.
Isušite i isperite konzerviranu hranu
Nekada je konzervirana hrana neizbježna, a ako kupite konzervirano povrće i slično, isperite ga prije kuhanja. Ispiranje i isušivanje će eliminisati dosta soli.
Birajte manje slane obroke u restoranima
Većina hrane koju jedete u restoranima sadrži dosta soli. Slana hrana je ukusna pa kuhari koriste mnogo soli. Ipak, saznajte koja jela sadrže najmanje soli pa ih naručite.