Topa je tradicionalno bosansko jelo koje je neizostavno na ramazanskoj trpezi
Smatra se da je ovo jelo dobilo naziv topa zbog postupka pripreme koji podrazumijeva topljenje putera, jaja i mliječnih proizvoda.
Za pripremu ovog jela potrebno vam je 50 gr putera, 200 gr mladog sira, 200 ml mlijeka, jaje i malo soli. Postoje različite varijacije pripreme tope pa, u zavisnosti od toga šta volite, možete koristiti različite vrste sireva, pavlaku ili druge mliječne namaze. U nekim krajevima topa se pravi bez jaja.
U dobro zagrijanu šerpu ili dublju tavu stavite puter, a nakon što se istopi dodajte sireve, pavlaku i po želji druge mliječne proizvode. Smanjite temperaturu i čekajte da se sve istopi. Nakon toga po želji dodajte mlijeko i jaje dok se svi sastojci ne sjedine. Posolite po želji i dekorišite svježim začinskim biljem.
Topa se jede dok je vruća, a servira se uz vruć somun.