Tost kreacije japanske umjetnice Manami Sasaki postale hit na društvenim mrežama
"Još u srednjoj školi sam počela dobivati platu za svoj rad. Trenutno radim za jednu dizajnersku firmu i svoje radove izlažem na izložbama u Tokiju", kazala je Sasaki.
Ona obično stvara konceptualnu umjetnost, ali u karantini je isprobala i umjetnost s hranom. Ideja joj je, kaže, došla dok je bila kod kuće i više pazila šta jede, piše Insider.
"Prije karantine, uvijek sam preskakala obroke zbog svoje užurbane navike. Svakodnevno sam živjela naporan život. Ali, u ovoj situaciji naučila sam cijeniti ritam dana. Ustajem rano ujutro i ne preskačem doručak", dodala je.
Za izradu Sasaki koristi samo hranu, iglu za šivanje i nož za maslac. Za kreacije joj treba tri do četiri sata uključujući i vrijeme koje joj je potrebno da smisli ideju.
Dizajni se kreću od prekrasnog cvijeća do portreta. Najteži dio pripreme doručka je dodavanje detalja bez da izgleda previše umjetnost."Dobra sam u detaljima, ali ako ih je previše, ne izgleda kao lijepo. Ako pretjerate, izgledat će nehigijenski, a boja i tekstura hrane izblijedit će", pojašnjava.
Sasaki svoje kreacije stvara na tost hljebu, koristeći jestive sastojke. Važno joj je, kaže, da hrana i dalje izgleda kao nešto što biste rado pojeli. Ona u svojim kreacijama ne koristi umjetne boje, a nakon što napravi jelo to i pojede.