Mish Mash je tradicionalno jelo sa područja Balkana, te se najviše pravi u Bugarskoj. Sastoji se od jaja, paradajza, crvenog i bijelog luka i feta sira. Bugarske tradicije su u kulinarstvu raznovrsne zbog geografskih faktora kao što su klimatski uslovi koji su pogodni za različito povrće, bilje i voće.
Kao i u mnogim dijelovima Balkana koji su bili pod Osmanskom vladavinom, tako i hrana u Bugarskoj ima turske korijene kao što su đuveč, musaka, baklava i slično.
Mish Mash je jelo koje je moguće napraviti za 15 do 20 minuta, te ne zahtijeva komplikovane sastojke.
Sastojci:
Dvije glavice crvenog luka 12x paradajza Šest čehni bijelog luka Peršun 4-6 paprika Četiri jaja
280 grama Feta sira
Priprema:
- Isjecite crveni luk na sitne kockice, paradajz na veće komade, bijeli luk što sitnije i peršun na jednake komade. Ogulite papriku i isjeckajte je na sitne komadiće.
- Ugrijte ulje na tavi te zatim dodajte crveni luk i paradajz, te dinstajte dok ne luk ne poprimi blago smeđu boju
- Dodajte paprike, promiješajte i zatim dodajte četiri jaja
- Sve promiješajte te dodajte Feta sir
- Pospite komadićima bijelog luka
- Servirajte u zdjelicu te pospite peršunom
Možda vas zanima
Uskoro puni 56. godina
Jennifer Aniston otkrila kako održava savršenu figuru u 50-im: Vodim se metodom 80/20
Vezani članci
Priprema je jednostavna