Pripreme za slavlje
49

Tri ideje za brzu novogodišnju večeru koja će vam sigurno uspjeti

N. C.
Cezar salata (Foto: Shutterstock)
Cezar salata (Foto: Shutterstock)
Približavamo se dočeku nove godine, a za dobru zabavu u najluđoj noći potrebna je i dobra trpeza. Ukoliko nemate vremena za spremanje jela za novogodišnju večeru, donosimo vam nekoliko brzih recepata koji će vam sigurno uspjeti.

Potrebno je samo malo truda, a svojim zadovoljstvom nesumnjivo će odgovoriti i najistančanija gurmanska nepca.

Piletina zapečena sa mozzarella sirom u pesto sosu

Za pripremu ovog jela potrebno je

  • 200 grama pilećeg filea

  • 200 grama mozzarella sira

  • 200 grama svježeg paradajza

  • so, biber,

  • pesto sos,

  • peršun

  • vrhnje za kuhanje

Način pripreme

Pileći file isjeći na komade, posoliti i pobiberiti. Zatim svježi paradajz i mozzarellu isjeći na kriške. Spomenute sastojke redati naizmjenično u vatrostalnu posudu na način: komad piletine, kriška sira, kriška svježeg paradajza.

Nakon što ste posudu popunili, sve poredano ponovo pobiberiti i malo posoliti, zatim dodati pesto sos te preliti sa 100 mililitara vrhnja za kuhanje. Posudu staviti u rernu te jelo zapeći 20 minuta na 200 stepeni. Gotovo jelo servirati i ukrasiti komadićima peršuna.

Orada sa krompirom i lukom

Potrebni sastojci

  • jedna orada

  • 200 g krompira

  • 100 g luka

  • so, biber

  • začini

  • puter

Način pripreme

Oradu očistiti, posoliti, pobiberiti te staviti da se peče na roštilj ili tavu. U međuvremenu kao prilog odvojeno skuhati krompir i luk. U posebnu tavu dodati već skuhani krompir i luk, zatim malo soli, bibera, začina po želji i kašiku putera, sve sjediniti te servirati na tanjir.

Ispečenu oradu je potrebno filetirati te u konačnici redati preko priloga. Na kraju sve ukrasiti sa malo rukole ili peršuna.

Cezar salata

Potrebni sastojci

  • cezar dresing

  • 200 g pilećeg filea

  • nekoliko listova suhog mesa

  • nekoliko listova zelene

  • nekoliko listova kristal salate

  • rukola

  • radić

  • sir parmezan

  • susam

  • majoneza

  • kečap,

  • kajmak

  • senf

  • tunjevina

  • so, biber

  • maslinovo ulje

Način pripreme

Nekoliko listova zelene i kristal salate, rukolu, radić i susam pomiješati, začiniti maslinovim uljem i dodati Cezar dresing koji se sastoji od majoneze, kečapa, kajmaka, senfa, tunjevine, soli i bibera.

Nakon što pripremite salatu, ispržiti 200 grama pilećeg filea i nekoliko listića suhog mesa. Već pripremljenu salatu izmiješati sa pilećim i suhim mesom, servirati na tanjir te narendati parmezan.