Neobična kombinacija
34

Trik Jamieja Olivera: Za hrskavu koricu i sočno meso piletinu kuhajte u mlijeku

Klix.ba
Piletina iz pećnice odličan je izbor za ručak. Možete je marinirati na mnogo načina, međutim ako želite sočnu piletinu sa zlatnom i hrskavom koricom predlažemo vam da je napravite po receptu Jamieja Olivera.

Slavni kuhar savjetuje da piletinu kuhate u mlijeku, jer kalcij u mlijeku pokreće prirodni enzim u piletini zbog kojeg postaje mekša.

Da bi vaša piletina imala hrskavu koricu zlatne boje Jamie Oliver savjetuje da je prije stavljanja u pećnicu posolte i pobiberite, a zatim ispržite na puteru ili maslinovom ulju. Nakon toga piletinu iscjedite i zatim stavite u posudu u koju ste stavili 500 ml mlijeka, cimet, listove kadulje, limunovo koricu i češnjak.

Pećnicu zagrijte na 190 stepeni i piletinu pecite dok se ne ispeče do kraja (otprilike 90 minuta). Prije posluživanja piletinu prelijte umakom koji se napravio od mlijeka i začina u kojem ste je kuhali. Jamie Oliver predlaže da piletinu poslužite uz pire krompir i sezonsku salatu.