Ilustracija: Shutterstock
Iako je kuhanje jaja potpuno jednostavno i za početnike u kuhinji, mnogi su se uvjerili da postoji način da se svaki put jaja skuhaju na način da će biti tvrda, a žumance zlatne boje.
Mnogi početnici u kuhinji se žale da im se nakon kuhanja na jajetu pojave zelene tačke ili krugovi ili da nije dovoljno tvrdo. Razlog za to je željezo koje iz žumanceta stigne u doticaj sa sumporovodikom (H2S).
Da bi to izbjegli probajte jaja staviti u šerpu i preliti ih hladnom vodom, a zatim pustiti da voda prokuha. Čim proključa, isključite ringlu i ostavite da jaja stoje u vrućoj vodi 10 minuta. Nakon toga jaja prebacite u posudu s hladnom vodom.
Nakon pet minuta jaja će biti spremna, tvrdo kuhana sa žumancetom zlatne boje.
Možda vas zanima
Skinula je 17 posto mase
Najteža učesnica svih osam sezona "Života na vagi" napustila show: Na početku je imala 214,2 kg
Vezani članci