
Ilustracija: Shutterstock
Iako je kuhanje jaja potpuno jednostavno i za početnike u kuhinji, mnogi su se uvjerili da postoji način da se svaki put jaja skuhaju na način da će biti tvrda, a žumance zlatne boje.
Mnogi početnici u kuhinji se žale da im se nakon kuhanja na jajetu pojave zelene tačke ili krugovi ili da nije dovoljno tvrdo. Razlog za to je željezo koje iz žumanceta stigne u doticaj sa sumporovodikom (H2S).
Da bi to izbjegli probajte jaja staviti u šerpu i preliti ih hladnom vodom, a zatim pustiti da voda prokuha. Čim proključa, isključite ringlu i ostavite da jaja stoje u vrućoj vodi 10 minuta. Nakon toga jaja prebacite u posudu s hladnom vodom.
Nakon pet minuta jaja će biti spremna, tvrdo kuhana sa žumancetom zlatne boje.
Možda vas zanima
Barcelonin as ogorčen
Yamalu je nakon utakmice bilo potpuno krvavo stopalo, sudiji poručio: "Nije bio faul!"
Talentovana pjevačica
Jeste li čuli za Noor Esmeray? Bh. muzičarka nam je otkrila sve o svojoj prvoj pjesmi
Real savladao Gironu
Pogledajte spektakularan pogodak Modrića, bombetinom je podigao Bernabeu na noge
Vezani članci
Korisne preporuke
Ove namirnice bogate su željezom: Uvrstite ih u svakodnevnu ishranu
Razotkrivanje mitova