Isprobajte ovu metodu
3

Trik za savršeno kuhanu rižu: Pri pripremi dodajte ovaj sastojak

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Riža je jedan od osnovnih sastojaka u mnogim jelima, no često se dešava da prilikom kuhanja postane ljepljiva i premekana, gubeći svoju teksturu.
Mnogima je teško da postignu onu savršenu rižu koja se lako razdvaja i ne lijepi za šerpu ili ostale sastojke.

Jedan od najvažnijih faktora za savršeno skuhanu rižu je pravi odnos vode i riže. Preporučuje se tri šolje vode za jednu šolju riže.

Ovaj omjer omogućava da riža upije dovoljno tečnosti, ali ne postane previše vlažna i kašasta. Također, važno je ne otvarati poklopac tokom kuhanja, jer to može uticati na ravnomjerno kuhanje.

Međutim, postoji jedan jednostavan trik koji može učiniti čuda. Ako dodate nekoliko kapi limunovog soka u vodu prilikom kuhanja, riža se neće lijepiti. Ovaj trik pomaže da se riža ne stvrdne, a limunov sok čak može poboljšati okus, čineći jelo još ukusnijim.

Nakon što riža bude gotova, pustite je da odstoji nekoliko minuta pod poklopcem, kako bi se ravnomjerno rasporedila i zadržala svoju teksturu.

Ako ste početnik u kuhanju ili ste imali problema sa pripremom riže, ovaj trik s limunom sigurno će vam pomoći.