Gastro
39

Ugrožene pčele i ostali oprašivači dovode u opasnost opstanak hrane

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Pčele i ostali oprašivači suočavaju se sa povećanim rizikom od istrebljenja, što dovodi u opasnost opstanak hrane kao što su jabuke, borovnice i kafa, navodi se u danas objavljenoj studiji o prvim globalnim procjenama uticaja oprašivača na svjetsku ekonomiju.

U saopštenju se navodi da pesticidi, gubitak staništa na farmama i u gradovima, bolesti i klimatske promjene predstavljaju prijetnju za oko 20.000 vrsta pčela, ptica, leptira, buba i šišmiša koji oplođuju cvijeće tako što šire polen.

Oprašivači time doprinose globalnoj proizvodnji hrane u vrijednosti od nekoliko stotina milijardi dolara godišnje.

"Oprašivači su od ključnog značaja za globalnu ekonomiju i zdravlje ljudi", rekao je Zakri Abdul Hamid, predsjedavajući grupe od 124 zemlje uključene u studiju, iznoseći podatak da svjetska hrana po tržišnim cijenama u vrijednosti između 235 milijardi dolara i 577 milijardi dolara zavisi od oprašivača.

Sektor hrane zapošljava milione ljudi, kao što su berači kafe u Brazilu, uzgajivači kakaa u Gani, proizvođači badema u Kaliforniji ili proizvođači jabuka u Kini.

Sve više vrsta oprašivača je ugroženo, prema studiji koju je objavila Međudržavna naučno-politička platforma o biodiverzitetu i uslugama ekosistema (IPBES), koja je osnovana 2012. godine.

"Regionalne i nacionalne procjene pokazuju visok nivo prijetnje za insekte oprašivače, posebno za pčele i leptire", navodi se u ovoj studiji.

U Evropi, naprimjer, sa mogućim izumiranjem suočeno je devet posto vrsta pčela i leptira.

Studija je ukazala na moguće rizike od upotrebe pesticida, kao što su neonikotinoidi, što je povezano sa štetnim efektima u Sjevernoj Americi i Evropi.

Vezani članci