Ukusne i kremaste tiramisu kocke: Lako ih je napraviti, a još lakše pojesti
Iako se vjeruje da tiramisu ima stoljetnu tradiciju, stvoren je prilično nedavno '60-tih i 70-tih godina 20. stoljeća.
Napravite li više tiramisua nego što možete pojesti odložite ga u zamrzivač. U zamrzivaču može stajati do tri mjeseca. Prije posluživanja pustite ga da se postupno odledi.
Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ove poslastice:
8 velikih žumanjaka 2/3 šolje šećera 1/2 šolje ruma kilogram mascarpone sira 1 kašičica ekstrakta vanilije 1/4 kašičice fine morske soli
šolja i po slatke pavlake šolja i po kafe 36 do 42 svježih piškota kakao u prahu
Način pripreme:
U šerpu stavite malo vode i stavite da vri. Žumanke i 1/4 šoljice ruma stavite na šerpu i kuhajte ih na pari. Miješajte smjesu pet do sedam minuta dok ne postane blijedožute boje i dok se ne udvostruči volumen. Sklonite s vatre i smjesu stavite u frižider da se hladi.
Napravite smjesu od mascarponea. Kombinirajte mascarpone, ekstrakt vanilije i morsku so u velikoj posudi za miješanje. Miješajte je minutu ili dok ne postane glatka. Smjesu od mascarponea premjestite u čistu posudu i ostavite sa strane. Umutiti slatku pavlaku. Kombinirajte slatku pavlaku i smjesu od mascarponea, mutite dok se ne sjedine. Zatim postepeno dodajte prvi fil s rumom.
Napravite smjesu od kafe. Kafu i preostali rum stavite u malu posudicu. Umočite piškote i redajte u kalup, nakon toga ravnomjeno rasporedite polovinu smjese. Ponovite postupak s piškotama, a potom stavite i preostali fil. Kolač stavite u frižider i ostavite da se hladi četiri do šest sati ili dok se ne ohladi.
Uz pomoć mrežice tiramisu ravnomjerno pospite kakaaom u prahu. Poslužite i uživajte.