Jednostavni trikovi
12

Uz pomoć ovih sastojka spriječite da kriške od banane potamne

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ako ste ikada primijetili da banane u desertima ostaju svježe i ne potamne, sigurno ste se pitali kako to postići. Postoje dva jednostavna trika koji vam mogu pomoći da vaše banane zadrže svjež izgled bez tamnjenja.
Prvi trik je korištenje voćnog soka ili meda. Ako banane nisu prekrivene šlagom ili nekim drugim premazom, dovoljno je da ih premažete s voćnim sokom. Kiselina koja se nalazi u soku pomaže u sprječavanju oslobađanja enzima koji uzrokuju tamnjenje.

Najčešće se preporučuje sok od limuna, narandže ili ananasa. Možete koristiti i limunadu ili jednostavno iscijediti limun direktno na narezane banane, što će smanjiti mogućnost njihovog tamnjenja.

Međutim, postoji jedan mali nedostatak ovog trika – banane i kolač mogu dobiti blagi opor okus zbog kiseline u soku. Za one koji žele izbjegavati ovaj problem, postoji alternativa u obliku soka od jabuke. Sok od jabuke ima sladak, ali i blago kiseo okus, te je također dobar izbor za sprečavanje tamnjenja banana.

Osim voćnih sokova, med je također odlična opcija. Za korištenje ovog trika, dovoljno je otopiti jednu kašiku meda u 100 mililitara vode. Nakon što se med otopi, potopite narezane banane u smjesu na 30 sekundi i sigurno ćete uživati u svježim, nepotamnjelim bananama u vašim desertima.