Banoffee pie je engleska slastica od banana i karamela za koju vam neće biti potrebna rerna
Sastojci:
- 150 grama mljevenog keksa
- 150 grama maslaca
- 70 grama šećera
- 400 grama kondenzovanog mlijeka
- nekoliko kapi ekstrakta vanilije
- dvije banane
- 300 mililitara slatkog vrhnja za šlag
- 50 grama naribane čokolade
Priprema:
Uzmite okrugli za tortu. Poželjno je da promjer kalup ne bude veći od 22 centimetra. Uzmite papir za pečenje pa ga zgužvajte kako bi se bolje uklopio u kalup pa premažite s malo maslaca.
Podijelite ostatak maslaca na dva jednaka dijela pa jedan dio istopite i pomiješajte s mljevenim keksom. Nakon toga utisnite smjesu od keksa i maslaca u kalup, poravnajte i ostavite u frižideru.
Drugi dio maslaca pomiješajte sa šećerom i ostavite da se topi na laganoj vatri. Kada se istope dodajte kondenzovano mlijeka i kuhajte nekoliko minuta odnosno dok smjesa ne dobije zlatno-smeđu boju.
Ulijte nekoliko kapi ekstrakta vanilije i prelijte smjesu preko podloge od keksa. Ostavite nekih 10 minuta da se ohladi na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider. Potrebno je da smjesa stoji barem sat vremena u frižideru.
Narežite banane i složite ih preko kremastog sloja. Ako ne želite da banane pocrne, prelijte ih s nekoliko kapi limuna. Na kraju umutite slatko vrhnje u čvrst šlag pa premažite preko banana. Tortu možete dodatno ukrasiti ribanom čokoladom.