Spoj različitih okusa
52

Banoffee pie je engleska slastica od banana i karamela za koju vam neće biti potrebna rerna

Piše: L. R.
Brzo i jednostavno, a ukusno (Foto: Shutterstock)
Brzo i jednostavno, a ukusno (Foto: Shutterstock)
Banoffee pie je engleski desert, a ime je dobio po glavnim sastojcima - banane i toffee (karamel). Ukoliko se odlučite za ovu verziju recepta, biskvit nećete morati peći u rerni.
Iako se pravi od prhkog tijesta, postoje verzije s različitim vrstama mljevenog keksa.

Sastojci:

  • 150 grama mljevenog keksa
  • 150 grama maslaca
  • 70 grama šećera
  • 400 grama kondenzovanog mlijeka
  • nekoliko kapi ekstrakta vanilije
  • dvije banane
  • 300 mililitara slatkog vrhnja za šlag
  • 50 grama naribane čokolade

Priprema:

Uzmite okrugli za tortu. Poželjno je da promjer kalup ne bude veći od 22 centimetra. Uzmite papir za pečenje pa ga zgužvajte kako bi se bolje uklopio u kalup pa premažite s malo maslaca.

Podijelite ostatak maslaca na dva jednaka dijela pa jedan dio istopite i pomiješajte s mljevenim keksom. Nakon toga utisnite smjesu od keksa i maslaca u kalup, poravnajte i ostavite u frižideru.

Drugi dio maslaca pomiješajte sa šećerom i ostavite da se topi na laganoj vatri. Kada se istope dodajte kondenzovano mlijeka i kuhajte nekoliko minuta odnosno dok smjesa ne dobije zlatno-smeđu boju.

Ulijte nekoliko kapi ekstrakta vanilije i prelijte smjesu preko podloge od keksa. Ostavite nekih 10 minuta da se ohladi na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider. Potrebno je da smjesa stoji barem sat vremena u frižideru.

Narežite banane i složite ih preko kremastog sloja. Ako ne želite da banane pocrne, prelijte ih s nekoliko kapi limuna. Na kraju umutite slatko vrhnje u čvrst šlag pa premažite preko banana. Tortu možete dodatno ukrasiti ribanom čokoladom.