Nekoliko savjeta
35

Volite jesti bijeli ili crveni luk? Ovo su načini kako neutralisati loš zadah poslije obroka

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Bijeli luk i crveni luk daju poseban okus jelima, a pritom pružaju i neke zdravstene prednosti. No, zbog toga što uzrokuju loš zadah, mnogi ljudi ih izbjegavaju jesti.

Prepoznatljiv miris kojeg imaju, uzrokovan je hemikalijama koje sadrže sumpor, a miris se može zadržati u dahu osobe satima. Srećom, postoji niz načina koji mogu spriječiti ili ukloniti loš zadah.

Koristite strugač za jezik

Osoba će često zanemariti četkanje jezika i nepce, a stražnji dio jezika je idealno mjesto za nakupljanje bakterija. Moguće je čak primijetiti bijeli sloj koji se stvara na jeziku. Svakodnevno korištenje strugala za jezik ili četke može ukloniti mrtve stanice kože, mikrobe i sitne čestice hrane. Nastavite strugati sve dok na strugaču više ne ostane ostataka.

Pijte mlijeko

Ispijanje šolje mlijeka uz ili nakon obroka bogatog bijelim lukom može smanjiti koncentraciju spojeva u ustima koji sadrže sumpor i uzrokuju loš miris. Istraživanja su pokazala da je punomasno mlijeko bolje u smanjenju neugodnih mirisa od mlijeka bez masnoće.

Jedite lišće biljaka

Žvakanje peršina nakon jela prastari je lijek za zadah od bijelog ili crvenog luka. Ova biljka čisti nepce i prikriva neugodne mirise. Također je dokazano da listovi mente značajno smanjuju zadah od bijelog luka.

Popijte šolju zelenog čaja

Pijenje zelenog čaja nakon jela može pomoći u prikrivanju jakih mirisa. Jedna je studija pokazala da zeleni čaj uklanja loš zadah učinkovitije od mente, žvakaće gume ili proizvoda koji sadrži peršinovo ulje. Zeleni čaj može imati dodatne dobrobiti za oralno zdravlje.

Probajte jabučni ocat

Neki ljudi navode da ispijanje jedne kašike jabučnog octa u vodi prije ili poslije jela oslobađa zadah od svih vrsta luka. Međutim, to nije medicinski odobrena metoda. Osoba se uvijek treba posavjetovati sa svojim ljekarom prije upotrebe jabučnog octa kao kućnog lijeka.