Deseti dan ramazana
74

Za današnji iftar pripremite ćufte s kajmakom

N. C.
Ćufte s kajmakom (Foto: Instagram)
Ćufte s kajmakom (Foto: Instagram)
Sastavni dio bosanske tredicionalne kuhinje zasigurno su svima poznate ćufte. Desetog dana ramazana za iftar pripremite ćufte s kajmakom, a za prilog napravite pohovani krompir.

Brojne su stranice i društvene mreže gdje mnogi dijele recepte svojih ukusnih jela. Ideju za današnji iftar pronašli smo na Instagram profilu h_belma, gdje mlada Goraždanka dijeli svoja kulinarska iskustva.

Potrebni sastojci:

300 g mljevenog mesa

1 glavica luka

2 čehna bijelog luka

Za prilog potrebno:

krompir

prezla

Postupak pripreme

Prvo sitno isjeckajte glavicu crvenog luka i pomiješajte s mljevenim mesom, a zatim dodajte i isitnjen bijeli luk. Dobijenu smjesu začinite vegetom, biberom i crvenom paprikom po želi.

Priprema ćufti s kajmakom
Priprema ćufti s kajmakom

Smjesmu oblikujte u kuglice i pazite da budu približne veličine. Kuglice potom ostavite jedan sat u frižideru. Nakon sat vremena kuglice su spremne za prženje u ulju na srednjoj temperaturi.

Gotove kuglice poredajte u posudu, a potom na njih stavite nekoliko kašika kajmaka. Posudu s ćuftama i kajmakom stavite u rernu da se kajmak istopi.

Ćufte s kajmakom možete servirati s prilogom po želji, a autorica ovog recepta za prilog je servirala krompir pohovan u prezli i pečen na papiru za pečenje.