Višnje možete kupiti tokom cijele godine, svježe u toku sezone, a zamrznute ili u kompotu tokom ostatka godine. Ovu pitu je lako napraviti, a jedino što vam može pasti teško jeste da sačekate da se ohladi. Obično se servira sa sladoledom od vanilije.
Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu pite od višanja su:
Kora:
2 jaja 6 kašika šećera 10 kašika brašna prašak za pecivo 250 gr putera malo ulja
Fil:
6 šoljica višanja 1 kašika limunovog soka 3/4 šoljice šećera u prahu 5 kašičica kukuruznog škroba 1/2 kašičice cimeta malo maslaca
Dekoracija:
1 jaje 1 kašika mlijeka 1 kašika šećera
Način pripreme:
Napravite tijesto za pitu i ostavite da odstoji sat u frižideru. Dvije trećine ostavite za donju koru, a jednu trećinu za gornju.
U maloj zdjelici pomiješajte šećer, kukuruzni škrob i cimet. U veliku zdjelu stavite višnje, prelijte ih sokom od limuna, stavite mješavinu šećera, škroba i cimeta i promiješajte. Razvaljajte prvu koru i stavite je u tepsiju, potom stavite fil od višanja i dodajte nekoliko kockica maslaca.
Potom stavite drugu koru, napravite mrežicu. Ostavite pitu u frižideru tridesetak minuta prije nego je ispečete. Zagrijte pećnicu na 250 stepeni. Premažite pitu smjesom od jaja i kašike mlijeka i pospite šećerom. Stavite da se peče na 250 stepeni 20-ak minuta, a potom smanjite temperaturu i pecite još 30 minuta ili dok ne postane zlatne boje.
Kada se pita ispeče ostavite je da se skroz ohladi, izrežite i poslužite sa sladoledom.
Ovu pitu možete napraviti i od trešanja.