Kulinarske tajne
7

Za pripremu savršene kajgane potrebna su vam domaća jaja i nekoliko trikova

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mnogi misle da između omleta i kajgane nema razlike, ali se varaju. Nije svejedno ni kakvu tavu koristite, ni na kojoj temperaturi pržite, a ni kako dodajete jaja, kažu stručnjaci.

Osim kvalitetnog posuđa, za pripremu kajgane neće vam biti potrebno puno dodataka. Koristite provjereno domaća jaja kako se kod pripreme ne biste morali služiti mliječnim dodacima, kajganu pripremajte sporo i kratko, ali strpljivo, a zatim uživajte u svom ukusnom doručku.

Izbor masnoće vrlo je važan kod pripreme kajgane. Dok će maslac dati kremastiju teksturu, maslinovo ulje doprinijet će finijem okusu. Može se koristiti i suncokretovo ulje, iako ono neće znatno doprinijeti okusu. Okus jaja i dodaci koje ćete im na kraju dodati u ovom će slučaju više doći do izražaja.

Jaja nikako nemojte razbiti u tavu, već pripremite manju posudu u kojoj ćete ih umutiti kako bi se žumanca i bjelanca dobro povezala. Neki kulinarski stručnjaci savjetuju odvajanje žumanaca i bjelanaca da biste ih zatim povezali tek prije samog pečenja, no za pripremu jaja kod kuće bit će dovoljno tek umutiti ih u odvojenoj posudi, a zatim ih prebaciti na vruću tavu.

Iako kod pripreme kajgane mnogi iz navike otvaraju frižider i posežu za mlijekom, chefovi širom svijeta smatraju da bilo kakvi mliječni dodaci, poput mlijeka, kiselog vrhnja ili vrhnja za kuhanje, uopće nisu potrebni. Trebaju vam samo kvalitetna, domaća jaja i vaša će kajgana biti najukusnija koju možete zamisliti.

Tavu prije svega dobro zagrijte na višoj temperaturi, no odmah nakon što dodate jaja smanjite temperaturu na najnižu i pustite da se jaja peku oko jednu minutu. Kajgana bi trebala biti kremasta i lagana, no ako niste ljubitelj jaja pripremljenih na ovaj način, pecite je nešto duže, dok ne poprimi boju. Najslađi dio ide na kraju, a to su dodaci poput sira i svježeg bilja koji će vaš doručak učiniti savršenim.